Hoe houd jij jouw immuunsysteem op peil?

Hoe houd jij jouw immuunsysteem op peil?

 

In deze tijden van virussen, griep en verkoudheid wordt er veel gevraagd van ons immuunsysteem. Kan ons lichaam deze afweren of worden we toch ziek? Daar kun je niks aan doen zou je denken. Je krijgt het of je krijgt het niet. Fout, je kunt daar weldegelijk iets aan doen; namelijk je immuunsysteem op peil houden. Zo wordt de kans dat je je lichaam gezond houdt groter.

Het immuunsysteem is één van de meest ingewikkelde systemen van ons lichaam. Dit afweersysteem gaat in werking als er een lichaamsvreemde stof in ons lichaam terecht komt. De huid en de slijmvliezen vormen aan de buitenkant de bescherming van ons lichaam, en onze darmen, milt, lymfeklieren, witte bloedcellen en beenmerg gaan samen aan het werk als de lichaamsvreemde stof toch is binnengedrongen. Het afweersysteem zal er alles aan doen om onze gezondheid te waarborgen en deze stoffen te weren. 

 

Maar hoe kun je dan dat immuunsysteem op peil houden? Eigenlijk is dat heel simpel. Door gezond en gevarieerd te eten, genoeg te bewegen en voldoende rust te hebben kom je al een heel eind. Dit is het beste uit te leggen aan de hand van de 

 

BRAVO-methode. 

BRAVO staat voor: bewegen, roken, alcohol, voeding en ontspanning.


Bewegen

Een gebrek aan beweging beïnvloedt het hele lichaam. Het leidt tot een verstoring van onze biologische klok en er kunnen ontstekingsreacties in ons lichaam ontstaan, waardoor het afweersysteem wordt aangetast. De Gezondheidsraad raadt aan om elke week minimaal 150 minuten matig intensief te bewegen, liefst verspreid over meerdere dagen. Wanneer je dit doet beweeg je genoeg en zal dit dus een positieve werking hebben op je immuunsysteem.


Roken

Ook roken heeft een negatieve invloed op ons afweersysteem. Sigarettenrook heeft onder andere invloed op de zogenoemde ‘natural-killer’ cellen. Deze cellen maken de ongewenste lichaamsvreemde stoffen onschadelijk. Een voorbeeld hiervan zijn onze witte bloedcellen. Gelukkig zijn deze negatieve gevolgen niet onomkeerbaar. De effecten op het immuunsysteem verdwijnen 6 weken tot 3 maanden na stoppen met roken. Dit is dus nóg een extra reden om te stoppen. 


Alcohol

Dan alcohol. De meeste van ons vinden het heerlijk om af en toe een drankje te doen, en dat kan ook, wanneer je het met mate doet. Het afbreken van alcohol kost je lichaam namelijk veel tijd en moeite. Die tijd en moeite zal dan niet kunnen worden besteed aan het afweren van die ongewenste stoffen. Drink liever geen alcohol of beperk je alcoholconsumptie daarom tot de richtlijn van maximaal 1 glas per dag.

Als je veel drinkt loop je ook meer kans op vitaminetekorten. Dat komt enerzijds door de aandacht die de afbraak van alcohol vraagt van je lichaam en anderzijds door het vaak hebben van een eenzijdig voedingspatroon. Slechte voeding en vitaminetekorten zorgen op hun beurt weer voor een verminderde weerstand.


Voeding

Het hebben van een gezond voedingspatroon draagt ook zeker bij aan het op peil houden van je immuunsysteem. Een voeding rijk aan vezels, vitaminen en antioxidanten, weinig geraffineerde suikers en verzadigde vetten, maar rijk aan visolie of plantaardige oliën blijkt het meest effectief. Wanneer je de richtlijnen goede voeding aan zal houden draag je dus al bij aan het op peil houden van je immuunsysteem. Probeer elke dag minimaal 250 gram verse groenten en 2 stuks fruit per dag. Ook hierin geldt de regel: Varieer zoveel mogelijk tussen diverse soorten.


Ontspanning en less stress

Als laatste mag ontspanning ook zeker niet vergeten worden. Als je te weinig ontspanning hebt en misschien zelfs te veel ongezonde stress ervaart is je lichaam vooral bezig met het herstellen van jouw lichaam en het omgaan met de lichamelijke effecten van stress. Ook worden er bij gebrek aan ontspanning en slaap te weinig eiwitten geproduceerd die een rol spelen bij het afweren van ongewenste stoffen. Echter worden er wél meer ontstekingseiwitten geproduceerd waardoor een disbalans ontstaat, met het gevolg dat de kans om ziek of verkouden te worden groter wordt. Probeer dus zoveel mogelijk stress te voorkomen, zorg voor genoeg ontspanning en voor 7 tot 9 uur slaap per nacht.

Door je leven aan de hand van de BRAVO-factoren misschien iets aan te passen kun je al een grote invloed uitoefenen op je afweersysteem en zorg je ervoor dat je immuunsysteem op peil blijft. Zo kun je in ieder geval wél zeggen dat je er alles aan hebt gedaan om niet ziek te worden.

 

Wil jij jouw organisatie en medewerkers zo vitaal mogelijk houden? Onze online vitaliteitstrainingen gaan in op alle vitaliteitonderwerpen.

Contact

Genoeg manieren om het tij te kunnen keren! Meer informatie over een gezonde leefstijl?

NEEM CONTACT OP

Onze specialisten

Benieuwd naar onze specialisten op het gebied van vitaliteit? Ontmoet hier onze bedrijfsspecialisten.

Nienke

Directeur & Adviseur bedrijfsvitaliteit

Iris

Bedrijfsdiëtist

Michelle

Bedrijfsdiëtist & Vitaliteitscoach

Moniek

Bedrijfsdiëtist & vitaliteitscoach

Referenties

Deze bedrijven gingen u voor en kiezen voor vitaliteit en gezondheid van hun medewerkers.

Over Vital2Work

Vital2Work is een landelijk vitaliteitsbedrijf dat medewerkers op een leuke, laagdrempelige en enthousiaste manier coacht naar een gezonde leefstijl. Vital2Work biedt diverse diensten aan die gericht zijn op de leefstijlfactoren: Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding en Stress. De diensten van Vital2Work zijn toegankelijk voor alle doelgroepen en wij willen met onze diensten een belangrijke schakel zijn om de vitaliteit van je medewerkers te vergroten.

Vital2Work
Grote voort 247
8041 BL Zwolle
T 085-0655319
E onlinetraining@vital2work.nl
Kvk 63822199